Reklama

Porady

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.

Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 wykazują szerokie działanie na organizm człowieka. Kwas DHA wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Stosując go w codziennym jadłospisie, można wpłynąć na poprawę swego samopoczucia. Kwasy z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie przez ich wpływ na stężenia cytokin prozapalnych, których zbyt wysoki poziom sprzyja częstym stanom zapalnym, chorobom autoimmunologicznym, miażdżycy czy nowotworom. Dostępne wyniki badań wskazują, że kwasy te znajdują również zastosowanie w leczeniu i profilaktyce otyłości. Stężenie kwasów omega-3 w osoczu krwi osób otyłych jest niższe w porównaniu z ich stężeniem w osoczu osób o prawidłowej masie ciała. Kwasy wpływają również na polepszenie ukrwienia mózgu i krążenia krwi. Udowodnione zostało, że spożywanie kwasów omega-3 pozyskiwanych z ryb obniża ryzyko wystąpienia zgonów sercowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Źródłem tych cennych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim: tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy owoce morza. Są to produkty, które zawierają kwasy EPA oraz DHA. Z kolei kwas alfa-linolenowy jest kwasem pochodzenia roślinnego i znajduje się w: oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju sojowym.

Reklama

Normy żywienia wskazują, że minimalna podaż kwasów omega-3 w diecie dorosłego człowieka powinna wynosić 250 mg na dobę. Najlepszym ich źródłem są ww. tłuste ryby morskie. Powinny być one spożywane minimum 2 razy w tygodniu. Osoby, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb, powinny rozważyć suplementację kwasami omega-3. Ponadto wszystkie kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny dodatkowo spożywać 100-200 mg DHA na dobę – Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca kobietom w ciąży suplementację minimum 200 mg DHA na dobę. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, to podaż DHA powinna wynosić 1000 mg na dobę.

Cały czas prowadzone są badania na temat wpływu kwasów omega-3 na organizm. Przedstawione powyżej normy dotyczą osób zdrowych oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Dostępne są również wyniki badań i rekomendacje mówiące o pozytywnych skutkach zwiększonej podaży tych kwasów w różnych stanach chorobowych.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2024-01-16 12:54

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sposób na podagrę

Adobe Stock

Dna moczanowa to choroba przewlekła, łącząca się z zapaleniem stawów. Sposobem na zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia jest prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna.

Więcej ...

Jasna Góra: rozpoczęły się obrady Rady Stałej KEP

2024-05-02 15:05

Biuro Prasowe Jasnej Góry

Na Jasnej Górze, zgodnie ze zwyczajem, w wigilię uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, odbywają się obrady Rady Stałej Konferencji Episkopatu. Podjęte zostały bieżące sprawy Kościoła w Polsce, wśród tematów: lekcje religii w szkołach, standardy ochrony małoletnich oraz inicjatywy związane z jubileuszami kościelnymi 2025 i 2033 roku. Zostaną też poruszone aktualne zagadnienia życia wiernych Kościoła w Polsce i misji duszpasterskiej.

Więcej ...

Bp Milewski: kto trwa w Jezusie, ten przynosi owoce

2024-05-02 17:36

Karol Porwich/Niedziela

O tym, że źródłem życia i działania człowieka wierzącego od momentu chrztu św. jest „trwanie” w Jezusie, powiedział bp Mirosław Milewski w Królewie w diecezji płockiej. Przewodniczył Mszy św. w dniu odpustu parafialnego ku czci św. Zygmunta, Króla i Męczennika: - Król Zygmunt surowo odpokutował za swoje grzechy, dlatego został świętym - powiedział biskup pomocniczy.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

Kościół

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone i...

Kościół

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone i...

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Święta Mama

Kościół

Święta Mama

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst

Wiara

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst