Jak przygotować gęś?
Dzień przed pieczeniem gęś zanurz w solance: 1 kg soli niejodowanej (to bardzo ważne!) rozpuść w 10 l wody.
Do solanki dodaj przyprawy podobne jak do ogórków kiszonych – chrzan, kolendrę, koper, liść laurowy. (Można użyć gotowej, kupionej w sklepie przyprawy do kiszenia ogórków. Wówczas do 10 l solanki wsypać 1 lub 2 torebki przyprawy – to zależy od gęsi; trzeba pamiętać, że gąsiory mają grubszą skórę i twardsze mięso – aby je przygotować, trzeba dać 2 torebki przyprawy, żeby mięso się dobrze naaromatyzowało. W przypadku gęsi wystarczy 1 torebka przyprawy). Gęś zostaw w solance na całą noc. Na drugi dzień wyjmij i dokładnie (w środku i na zewnątrz) osusz papierowym ręcznikiem. Całą tuszkę obficie obsyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przed pieczeniem gęś nadziej jabłkami. Do pokrojonych jabłek dodaj trochę suszonych śliwek i dużo posiekanego czosnku. Zszyj dość gęsto, żeby nadzienie nie wypłynęło.
Najważniejszą rzeczą jest pieczenie. Gęś upiec w gęsiarce w piekarniku. Są różne szkoły. Można piec szybko, w temp. 180-190°C – gęś piecze się tyle czasu, ile ona waży, czyli ok. 3-4 godzin.
Można piec wolno – w temp. 160°C przez 5-6 godzin.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przepis pochodzi z Folwarku Kamyk
Duszone udka z gęsi
Reklama
SKŁADNIKI :
* 2 gęsie udka
* 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
* 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
* 2 łyżki suszonej włoszczyzny
* 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
1. Gęsie udka podziel na części i ponacinaj z obu stron, obsyp przyprawami i odstaw na 30 min, aby przyprawy wchłonęły się w mięso.
2. Na rozgrzanej patelni układaj udka skórą do spodu i obsmaż z obu stron na złoty kolor.
3. Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj suszone warzywa i sól, zagotuj.
4. Przełóż usmażone udka i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie, a woda wyparuje i zrobi się sos.
5. Udka pokrój w plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.
Bulion z gęsi
SKŁADNIKI :
* 1 korpus gęsi owsianej
* 2 skrzydełka gęsi
* 6 marchewek
* 4 cebule w łupinie
* 2 pietruszki
* 1 seler
* 2 nieobrane główki czosnku
* 4 dag ususzonych kapeluszy grzybów
* 20 dag ususzonych jabłek i gruszek
* 10 sztuk wędzonych polskich śliwek
* 4 gwiazdki anyżu
* liście laurowe, ziele angielskie
* sól, pieprz
* do serwowania – 15 dag mrożonych kapeluszy podgrzybków.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do temp. 180oC i piecz w nim przez 20 min korpus gęsi, główki czosnku w łupinie i cebule.
2. Przerzuć do garnka, dodaj skrzydełka, włoszczyznę, zioła, suszone grzyby i owoce (z wyjątkiem wędzonych śliwek).
3. Zalej 4 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.
4. Po tym czasie dodaj wędzone śliwki i gotuj pół godziny. Dopraw solą i pieprzem.
5. Wywar przecedź przez sito, pozostawiając klarowny bulion.
6. Ugotowane grzyby zostaw do uszek, a śliwki pokrój w paski i ponownie wrzuć do zupy.
7. Przed podaniem dodaj pokrojone w plastry podgrzybki i gotuj ok. 10 min.
8. Serwuj z dodatkiem uszek gryczano-grzybowych.
Uszka gryczane
SKŁADNIKI :
* 10 dag kaszy gryczanej prażonej
* ugotowane grzyby z bulionu
* 1/2 cebuli
* 1 łyżka gęsiego smalcu
* kawałki mięsa z gotowanej gęsi
* sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj.
2. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na smalcu z gęsi.
3. Kaszę, cebulę z kawałkami gotowanej gęsi oraz grzyby zmiel w maszynce do mięsa.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Farsz wkładaj w klasyczne ciasto do uszek. Zawijaj pierożki i ugotuj w osolonej wodzie.




