Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

W czerwcu na stole

Adobe Stock

Choć wiele warzyw w supermarketach jest dostępnych przez cały rok, to najzdrowsze są te świeże. W czerwcu czujemy już zapach i smak lata. Po co więc warto sięgnąć? I co smacznego przygotować?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak

Źródło witamin (zwłaszcza C) i soli mineralnych, żelaza, potasu, magnezu oraz beta-karotenu i luteiny. Chroni przed miażdżycą, łagodzi skutki stresu, ma właściwości uspokajające, obniża „zły” cholesterol i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Stosowany do kanapek i sałatek, do makaronów, pierogów czy naleśników.

Sałatka

SKŁADNIKI :
* 3 garście świeżego szpinaku baby
* 2 pomidory
* 1 ogórek
* 3 łyżki oliwek konserwowych
* ser sałatkowy typu feta

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Propozycja sosu: wymieszaj sok z połowy cytryny, pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy i odrobinę wody.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj, osusz.
2. Pomidory i ogórka pokrój w grubą kostkę.
3. W salaterce wymieszaj szpinak z pozostałymi warzywami i sosem.
4. Posyp pokrojonym w kostkę serem.

Natka z pietruszki

Niskokaloryczna, bogate źródło witamin C, A i K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ma działanie przeciwzapalne i moczopędne, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, sprzyja poprawie kondycji skóry i włosów. Używana do zup i sosów, sałatek oraz dań mięsnych i rybnych, także do przygotowywania napojów.

Pesto

SKŁADNIKI :
* pęczek natki pietruszki
* garść orzechów (dobrze się tu sprawdzą nerkowce)
* łyżka soku z cytryny
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* sól do smaku.

Reklama

Wykonanie:
1. Umytą i osuszoną natkę pietruszki niedbale posiekaj i zblenduj z orzechami.
2. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dosól do smaku. Zblenduj na gładką masę. Ilość oliwy dostosuj do pożądanej konsystencji i przeznaczenia pesto (do makaronu może mieć więcej oliwy, do smarowania chleba – mniej).
3. Pesto przechowuj szczelnie zamknięte w słoiczku w lodówce do kilku dni.

Kalarepa

Jest niskokaloryczna, za to bogata w błonnik i witaminy. Wspiera pracę układu nerwowego i odporność organizmu, korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega nowotworom. Polecana jest jako przekąska, dodatek do twarogu i surówek czy ciepłych dań.

Faszerowana

SKŁADNIKI :
* 4 kalarepy
* 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
* 1 marchew
* 4-5 pieczarek
* 1 jajko
* natka pietruszki
* przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepy umyj, obgotuj chwilę we wrzątku, żeby zmiękły. Następnie odkrój górną część. Wydrąż na grubość ok. 1 cm.
2. Mięso podduś ze startą marchewką i drobno pokrojonymi pieczarkami.
3. Do wystudzonego mięsa dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
4. Do miseczek z kalarepy nałóż farsz, przykryj końcówkami.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 20 min (długość pieczenia dostosuj do wielkości kalarepy).

Bób

Zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminę B12, jest źród- łem roślinnego białka i błonnika. Obniża stężenie cholesterolu, pomaga regulować ciśnienie krwi, pracę jelit, wspomaga leczenie choroby Parkinsona, anemii i miaż- dżycy. Podawany po obróbce cieplnej

Spaghetti carbonara

SKŁADNIKI:
* 15-20 dag makaron spaghetti lub wstążki
* 10 dag boczku wędzonego
* 1 szklanka ugotowanego bobu
* natka pietruszki
* ząbek czosnku (opcjonalnie)
* 120-130 ml śmietanki
* 2 żółtka
* garść startego parmezanu
* sól do smaku

Wykonanie:
1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (nie przelewaj go zimną wodą.
2. Na patelni podduś pokrojony w paseczki boczek – do zarumienienia.
3. Dodaj bób, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostaw do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli go użyjesz).
4. Wszystko razem podsmaż. Dodaj makaron, wymieszaj, chwilę pozostaw na palniku.
5. Odstaw z ognia, dodaj śmietankę z roztrzepanymi żółtkami, serem i solą. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. W razie konieczności lekko podgrzej, ale tak, żeby nie powstała jajecznica.
6. Spaghetti podawaj posypane natką pietruszki.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Moc bladej pietruszki

Niedziela Ogólnopolska 21/2025, str. 62

Adobe Stock

O tym, jak cenna pod względem żywieniowym jest natka pietruszki, można przeczytać w każdym poradniku. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Więcej ...

Warszawa: 1 lipca wyruszy 41. Piesza Pielgrzymka Młodzieży o Trzeźwość Narodu Polskiego

2025-06-30 07:38

Karol Porwich/Niedziela

Za osoby uzależnione od alkoholu, narkotyków, internetu, czy telefonu, będą modlić się uczestnicy 41. Pieszej Pielgrzymki Młodzieży o Trzeźwość Narodu Polskiego do Miejsca Piastowego w woj. podkarpackim. Pątnicy wyjdą z Warszawy 1 lipca. W tym roku pójdą pod hasłem "Pielgrzymi nadziei".

Więcej ...

Kiedy rekonstrukcja rządu? Premier podał przybliżoną datę

2025-06-30 13:26
Premier Donald Tusk i minister klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska

PAP

Premier Donald Tusk i minister klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska

Premier Donald Tusk zapowiedział, że około 15 lipca zaproponuje kształt rządu po rekonstrukcji. Rozmowy w tej sprawie są prowadzone z liderami koalicyjnych ugrupowań - PSL, Polski 2050 i Lewicy.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kłodzko. Kolejne zgromadzenie zakonne opuszcza diecezję...

Niedziela Świdnicka

Kłodzko. Kolejne zgromadzenie zakonne opuszcza diecezję...

Zmarł ks. prałat Józef Hass. W wypadku samochodowym...

Kościół

Zmarł ks. prałat Józef Hass. W wypadku samochodowym...

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

27 czerwca nie obowiązuje wstrzemięźliwość od...

Kościół

27 czerwca nie obowiązuje wstrzemięźliwość od...

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Kościół

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Odszedł do wieczności kleryk elbląskiego seminarium...

Kościół

Odszedł do wieczności kleryk elbląskiego seminarium...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką