Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na święta i nie tylko

Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także by celebrować, świętować, być razem.

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

SKŁADNIKI :
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 nieduże cebule
* 5 dag suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
* sól i pieprz wg upodobania
* natka pietruszki
* śmietanka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
na kluski:
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki

Reklama

Wykonanie:
1. Suszone grzyby wieczorem zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc pod przykryciem, by odpowiednio zmiękły.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
3. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy doń grzyby i gotujemy ok. 30 min.
4. Wyławiamy grzyby.
5. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
6. Zaprażkę dodajemy do bulionu i dokładnie mieszamy.
7. Ugotowane grzyby siekamy drobniuteńko.
8. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wsypujemy 4 łyżki mąki i miksujemy na gęste – „żeby się lało grubym sznurkiem” – ciasto.
9. Do ciasta dodajemy posiekane grzyby.
10. Wlewamy powoli ciasto do gotującej się grzybowej i gotujemy jeszcze 2-3 min.
11. Doprawiamy do smaku.
12. Podajemy z natką pietruszki i kleksem śmietanki.

Dorsz w czerwonej kapuście

SKŁADNIKI :
* nieduża główka czerwonej kapusty
* 50 dag filetu z dorsza
* cebula
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki
* szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* sok z cytryny
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzątkiem.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i złocimy na nim cebulę.
4. Cebulę posypujemy płaską łyżką mąki i rozprowadzamy czerwonym winem.
5. Kapustę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy na patelnię.
6. Całość posypujemy łyżeczką cukru i dusimy pod przykryciem ok. kwadransa.
7. Na podduszonej kapuście układamy filety z dorsza i przykrywamy od góry warstwą kapusty.
8. Dusimy ok. 20 min.
9. Przyprawiamy do smaku.
10. Podajemy z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniaczkami.

Krem śmietankowy ze skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:
* 1/2 l mocno schłodzonej śmietanki kremówki
* 12,5 dag smażonej skórki pomarańczowej
* 4 łyżki cukru
* laska wanilii
* 5 łyżeczek żelatyny
* pół szklanki mleka

Reklama

Wykonanie:
1. Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy żelatynę, porządnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Śmietankę ubijamy, powoli dodając cukier i bacząc, by nie zrobiło się nam masło.
4. Dodajemy ziarenka z rozkrojonej laski wanilii i posiekaną skórkę, ostrożnie mieszamy.
5. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
6. Wylewamy krem do silikonowych foremek.
7. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
8. Serwujemy delikatnie oprószone cynamonem.

Risotto z jarmużem i kasztanami

SKŁADNIKI:
* spory pęczek jarmużu
* 25 dag kasztanów jadalnych
* 2 łyżki masła
* pół łyżki mąki
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki ryżu do risotto
* 2 szklanki bulionu
* szklanka białego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* 1 cebula
* parmezan
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Odrywamy od łodygi liście jarmużu, parzymy je wrzątkiem, a następnie dusimy w osolonej wodzie.
2. Uduszony jarmuż szatkujemy.
3. Na patelni przygotowujemy zaprażkę z mąki i masła i rozprowadzamy połową szklanki mleka.
4. Dodajemy jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kasztany myjemy i nacinamy w krzyżyk tam, gdzie wypukła końcówka, następnie gotujemy kwadrans w wodzie.
6. Kasztany obieramy i drobno siekamy.
7. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę na maśle i dodajemy do niej kasztany.
8. Dodajemy suchy ryż i bardzo dokładnie mieszamy, tak by ziarenka obtoczyły się tłuszczem.
9. Smażymy ok. 3 min.
10. Wlewamy pół szklanki wina i mieszamy.
11. Gdy ryż wchłonie wino, wlewamy 1/3 gorącego bulionu i mieszamy, ale nie za mocno.
12. Gdy odparuje, wlewamy kolejną porcję i tak aż do końca. Wlewamy, mieszamy, czekamy. Risotto to danie wymagające cierpliwości.
13. Po ok. 20 min sprawdzamy stan ryżu – powinien być miękki i sprężysty (absolutnie nie rozgotowany).
14. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy przygotowany uprzednio jarmuż.
15. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
16. Podajemy ze startym parmezanem.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2024-12-17 12:16

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Pogoda dla grzybiarzy

Tegoroczna jesień jest szczególnie łaskawa dla grzybiarzy. Sezon trwa już od końca sierpnia.

Więcej ...

Rób to, co robisz – tylko z Jezusem

2025-02-12 09:00

archiwum prywatne

Przebywających na rekolekcjach Wspólnoty Przymierza Rodzin MAMRE w Albertowie (arch. Częstochowska) w niedzielę 9. lutego odwiedził ks. bp Maciej Małyga – biskup pomocniczy Archidiecezji Wrocławskiej. Podczas pobytu sprawował Eucharystię w intencji uczestników rekolekcji, wygłosił Słowo Boże oraz spotkał się na agapie z członkami wspólnoty z Archidiecezji Wrocławskiej.

Więcej ...

Prof. Jadwiga Puzynina spocznie w Panteonie Wielkich Polaków

2025-02-12 17:49
Prof. Jadwiga Puzynina

Autorstwa TVIATVN/commons.wikimedia.org

Prof. Jadwiga Puzynina

Uroczystości Pogrzebowe zmarłej 8 lutego śp. prof. Jadwigi Puzyniny, wybitnej polskiej językoznawczyni, rozpoczną się w sobotę 15 lutego 2025 roku o godzinie 13.00 Mszą Świętą w Świątyni Opatrzności Bożej w Wilanowie. Mszy św. przewodniczyć będzie kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski senior. Następnie ciało Zmarłej zostanie złożone w Panteonie Wielkich Polaków.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Małopolskie/ 12-latka zaatakowana w drodze do szkoły w...

Wiadomości

Małopolskie/ 12-latka zaatakowana w drodze do szkoły w...

Wykładowca „queer studies” nie odpowie za...

Wiadomości

Wykładowca „queer studies” nie odpowie za...

Polska na Skale. Wielka Nowenna w intencji Ojczyzny

Kościół

Polska na Skale. Wielka Nowenna w intencji Ojczyzny

MRPiPS: od 1 marca 2025 r. waloryzacja rent i emerytur

Wiadomości

MRPiPS: od 1 marca 2025 r. waloryzacja rent i emerytur

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od...

Wiadomości

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od...

Śmierć nie istnieje? Niezwykłe świadectwo kardiologa

Wiara

Śmierć nie istnieje? Niezwykłe świadectwo kardiologa

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Wiara

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Skandal! 75 dni aresztu dla... różańca

Wiadomości

Skandal! 75 dni aresztu dla... różańca

Zmarł proboszcz parafii w Białkowie

Aspekty

Zmarł proboszcz parafii w Białkowie