Składniki:
200 g kapusty kiszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 małej cebuli
150 g wędzonej kiełbasy z indyka
1 duża marchew
1/2 korzenia pietruszki
1 szt. selera naciowego
5 małych ziemniaków
200 ml wywaru warzywnego
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 szczypty kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Kapustę umyć i poszatkować. Do szerokiego garnka wlać oliwę i podsmażyć posiekaną
w kosteczkę cebulę. Dodać kiełbasę pokrojoną na cienkie półplasterki i chwilę razem
podsmażać. Włożyć kapustę oraz obrane i starte marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki
pokrojone w kostkę. Wymieszać. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać
majeranek, listek laurowy i kminek. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem
ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną natkę, wymieszać i znów
zagotować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu