SKŁADNIKI:
5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
140 g łososia atlantyckiego
50 g pieczarek
1 pomidor czerwony
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g brokuła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
7 sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki pasty curry
5 łyżek passaty pomidorowej
5 g świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 g limonki
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przepłukać zimną wodą i ugotować w osolonej wodzie według instrukcji.
Odcedzić, odstawić. Łososia umyć w zimnej wodzie i pokroić na równe kawałki. Pieczarki
obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka,
a czosnek w plasterki. Pokroić szczypiorek, podzielić brokuł na różyczki. W woku rozgrzać
oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Dodać orzechy nerkowca
i po chwili plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, przez mniej więcej 30 s. Dołożyć
pieczarki i różyczki brokuła oraz sos sojowy. Całość smażyć ok. minuty. Dodać pokrojony
pomidor oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszać i wlać passatę pomidorową.
Zagotować całość i włożyć kawałki łososia. Gotować przez 2 min, delikatnie mieszając,
żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Na koniec dodać liście bazylii. Do miseczek nałożyć porcję
kaszy pęczak i dodać curry z łososiem. Posypać szczypiorkiem i ozdobić ćwiartką limonki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu