SKŁADNIKI:
CIASTO UCIERANE:
5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g jeżyn
KRUSZONKA:
150 g masła lub margaryny
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych
WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztop w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodaj ciepłą roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieć na kruszonkę. Odstaw na bok. Jeżyny umyj, osusz i odszypułkuj. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku oraz stopniowo olej z jogurtem. Porcjami dodawaj mąkę z kakao, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułóż jeżyny. Posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 min w temp. 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu