SKŁADNIKI:
200 g świeżego dorsza (filety bez skóry)
160 g kaszy gryczanej
140 g jogurtu naturalnego
1 zielony ogórek
24 g kopru ogrodowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oleju rzepakowego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka łuskanych pestek dyni
łyżeczka nasion lnu
ząbek czosnku
szczypta soli himalajskiej i czarnego pieprzu mielonego
WYKONANIE:
Rybę skrop sokiem z cytryny i olejem, dopraw. Upiecz ją w piekarniku, zawiniętą w folię aluminiową, lub na parze. Kaszę ugotuj, połącz z oliwą z oliwek i pestkami dyni.
MIZERIA:
Jogurt dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek oraz nasiona lnu. Ogórek pokrój w ćwiartki i polej jogurtem z dodatkami. Rybę podaj z kaszą i mizerią.
Pomóż w rozwoju naszego portalu