SKŁADNIKI:
NALEśNIKI:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
4 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
FARSZ:
mała główka białej kapusty
1 duża cebula
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
WYKONANIE:
Składniki na naleśniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Usmaż na patelni wysmarowanej olejem.
Kapustę pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Kapustę odciśnij i zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier i smaż na oleju, aż zbrązowieje.
Usmażoną dodaj do zmielonej kapusty i smaż na małym ogniu, aż woda odparuje, a kapusta lekko zbrązowieje. Mieszaj kapustę co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Na koniec dopraw do smaku solą i obficie pieprzem, odstaw do wystygnięcia. Na naleśniki nakładaj porcje farszu i zwijaj tak, by uformować krokiety. Jajko roztrzep, dopraw solą i pieprzem, przygotuj bułkę tartą i panieruj krokiety. Smaż je następnie z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krokiety najlepiej smakują z filiżanką barszczu czerwonego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu